Alles wat je moet weten over sfeerhaarden

Als een kamer niet is voorzien van een schoorsteen of rookkanaal, is het mogelijk om een sfeerhaard te plaatsen. Die bieden dezelfde warme sfeer van een open haard maar dan zonder de rook. Overigens bieden de meeste types haarden ook de optie om als verwarming gebruikt te worden. Op deze pagina beschrijven we de meest populaire soorten sfeerhaarden, en geven we advies hoe je betaalbaar een goede sfeerhaard kunt aanschaffen.

sfeerhaard voorbeeld

Waarom een sfeerhaard kopen?

Dit zijn de voornaamste redenen om voor een sfeerhaard te kiezen:

  • Het zijn onderhoudsvriendelijke haarden die niet aan een schoorsteen of afvoer systeem gekoppeld worden.
  • Het is niet nodig om vaak as te verwijderen, of roet en teer aanslag weg te (laten) halen.
  • Er wordt geen hout verbrand wat ruimte, moeite en kosten bespaart. Toch kun je genieten van dezelfde mooie vlammen.
  • Een sfeerhaard is op ieder moment in te schakelen of weer uit te schakelen.
  • Er komt weinig of geen geur vrij bij sfeerhaarden.
  • Er zijn allerlei modellen verkrijgbaar voor ieder type interieur. Van klassiek tot heel modern, en ook in diverse afmetingen.

Op zoek naar een betaalbare sfeerhaard en een betrouwbare installateur? Vraag direct prijzen op via onze offerte pagina.

Hoe werken de verschillende sfeerhaarden?

Om de vlammen en warmte op te wekken worden verschillende methodes toegepast. Zo werken de meest voorkomende types:

1. Elektrische sfeerhaard

Elektrische sfeerhaard

Een elektrische sfeerhaard is vrijwel overal te plaatsen, er is namelijk geen schoorsteen of ander soort afvoer nodig. Overal waar je toegang hebt tot een stopcontact kun je in principe een elektrische haard plaatsen zonder brandstof. Deze haarden dienen voornamelijk als decoratie, als verwarming zijn ze minder geschikt.

2. Gas sfeerhaard

sfeerhaard gas

Oudere gashaarden werkten nog op basis van een afvoerkanaal, dat is bij moderne types niet meer nodig. De afvalstoffen en gassen worden geneutraliseerd door een speciale katalysator die zich in de haard bevindt. Een gas sfeerhaard is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening.

4. Gel sfeerhaard

gelhaard

Een gel sfeerhaard werkt op basis van blikken met een speciale brandgel. Dit is een systeem met open vuur, de gel blikken worden in de haard geplaatst. Je kunt ze vervolgens laten branden met een aansteker op steel of met lange lucifers. Het is met een gelhaard mogelijk om een brede vlam te creëren. Omdat er geen stroom, gas of afvoerkanaal nodig is, kun je deze haard overal plaatsen.

5. Bio ethanol sfeerhaard

Bio ethanol

Een bio ethanol sfeerhaard werkt op basis van een zeer schone brandstof. Daarnaast zijn deze haarden met name populair in een modern interieur vanwege de doorgaans strakke vormgeving. Een bio ethanol sfeerhaard heeft geen afvoerkanaal of toevoerkanaal nodig om te functioneren. Het volume CO² en waterdamp dat vrijkomt bij deze haarden is overeenkomstig met drie kaarsen.

Prijzen voor sfeerhaarden

De prijzen voor sfeerhaarden kunnen enorm uiteenlopen, afhankelijk van het merk, type en soort afwerking dat je wenst. Wanneer je kiest voor een elektrische haard zullen de prijzen tussen de 200 euro en 1500 euro schommelen. Bij een gashaard kom je al snel uit op 3500 euro en vaak nog meer. Bio ethanol haarden zijn te koop vanaf ongeveer 200 euro, er zijn ook luxere modellen verkrijgbaar waarmee de prijs kan stijgen tot duizenden euro’s. Gelhaarden beginnen ongeveer bij 200 euro voor een basismodel.

Afhankelijk van het type verbranding en plaatsing kun je dit karwei beter uitbesteden aan een professional. Vraag prijzen op via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.

sfeerhaard

Vrijstaand of inbouw sfeerhaard plaatsen?

Het is mogelijk om een sfeerhaard aan te passen aan het interieur wat betreft de afmetingen en het design. Wanneer je reeds over een open haard of een schouw in de ruimte beschikt, kun je kiezen voor een inbouwhaard. Wanneer je een voorzethaard neemt, kun je deze tegen de muur bevestigen of vrijstaand in de ruimte plaatsen. Overigens ben je met een sfeerhaard niet beperkt tot het interieur binnen, er zijn ook modellen die buiten geplaatst kunnen worden. En er zijn ook modellen die verplaatsbaar zijn, zo zit je niet vast aan één specifieke locatie in huis. Kortom, er is volop keuze in sfeerhaarden.

Wel of geen ventilatie nodig?

Hoewel de aanwezigheid van een schoorsteen of afvoerkanaal niet bij alle sfeerhaarden noodzakelijk is, zul je altijd rekening moeten houden met voldoende ventilatie. De enige uitzondering hierop is een elektrische haard die geen ventilatie nodig heeft. De haarden op basis van gel, bio ethanol of gas met katalysator die niet voorzien zijn van een afvoerkanaal, zullen afvalgassen in de ruimte verspreiden zonder afvoer.

Gesloten gashaard

Wanneer het een gashaard betreft zal de ventilatie afhankelijk zijn van het brandersysteem in de haard. Wanneer het een gesloten gashaard betreft, is dit doorgaans herkenbaar aan glazen panelen of transparante wanden. Een gesloten systeem werkt met twee buizen waarmee de haard met de buitenlucht verbonden wordt. Er zal één pijp gebruikt worden om verbrandingsgassen naar buiten af te voeren, de andere pijp voert verse zuurstof aan. Bij een gesloten gashaard is extra ventilatie niet vereist.

Open gashaard

Wanneer het een open systeem betreft is het wel van belang om voor ventilatie te zorgen. De afvalgassen worden meestal via een schoorsteen naar buiten geleid, de zuurstof wordt direct aan de omgeving onttrokken. Ventilatie is in dit geval nodig om de gassen door het rookkanaal te leiden. Daarmee worden hoge concentraties CO² door resterende gassen voorkomen.

Met name voor gashaarden geldt dat een professionele installatie van groot belang is. Vraag via onze offerte pagina prijzen op bij verschillende erkende installateurs bij jou in de buurt. Dan kun je de verschillende opties naast elkaar leggen alvorens een besluit te nemen.