Inbouw pelletkachel; een moderne, zuinige én mooie oplossing

Steeds meer huishoudens kiezen voor een inbouw pelletkachel. Dat is niet zo vreemd, pelletkachels halen een hoog rendement waarmee je minder betaalt om te stoken. Daarnaast oogt een inbouw model ook nog eens strak in ieder interieur. Op deze pagina geven we informatie over de pelletkachel, wat de mogelijkheden zijn, het rendement en verbruik, en hoe je eenvoudig prijzen voor deze kachels kunt vergelijken.

ingebouwde pelletkachels

Wat is een inbouw pelletkachel?

Naast de losstaande pelletkachels is het ook mogelijk om een pelletkachel in te bouwen. Het betreft moderne kachels die eenvoudig zijn in het gebruik. Vaak wordt er standaard al een afstandsbediening meegeleverd, met een thermostaat in de kamer is het gebruik bijna gelijk aan een reguliere centrale verwarmingsinstallatie. Je hoeft niet met lucifers aan de slag, pelletkachels werken op basis van een elektronische ontsteking waarmee je ze automatisch kunt laten branden. Het enige wat nog rest is pellets aanvullen en de asbak leegmaken. Pelletkachels staan bekend om hun veiligheid, de schone werking en ze zijn uiterst zuinig in gebruik. Uiteraard is deze kachel tevens een ware blikvanger die gezien mag worden!

Voordelen van een inbouw pelletkachel

  • De inbouw versie kan mooi in de schouw of wand worden weggewerkt.
  • Het is mogelijk om afzonderlijke ruimtes te verwarmen door kanalen te maken.
  • Het thermokachel type kan op een radiator of vloerverwarming worden aangesloten. Het is daarnaast ook mogelijk om water voor sanitaire doeleinden op te warmen.
  • Het rendement ligt hoog, de kosten voor stoken blijven laag.
  • Het is niet nodig om droog hout op voorraad te houden.
  • Het is heel eenvoudig om de inbouw pelletkachel te ontsteken, ze reguleren zelf een optimale verbranding.
  • Er is geen rookontwikkeling en aanslag van roet in de schoorsteen is minimaal.

Welk vermogen heb je nodig, en welk rendement is haalbaar?

pelletkachels ingebouwd

Om het juiste vermogen van een kachel te bepalen zul je rekening moeten houden met een aantal verschillende aspecten. Zo moet je de oppervlakte van de ruimte opmeten, de isolatiewaarde is van belang en het soort kachel dat geïnstalleerd wordt. Wanneer het rendement van de kachel lager ligt, is er een hoger vermogen vereist om hetzelfde resultaat te behalen. Bij kachels wordt het rendement uitgedrukt in een percentage. Als we uitgaan van een hoogwaardige inbouw pelletkachel is een rendement haalbaar van 90%. Daarmee zal er dus slechts 10% van de warmte die gegenereerd wordt verloren gaan, wat een zeer goede score is.

Verbruik van inbouw pelletkachels

Ook bij de berekening van het verbruik van de kachel zijn er meerdere aspecten die een rol spelen. Zo wordt het verbruik mede bepaald door het vermogen van de inbouw pelletkachel, de isolatiewaarde en de oppervlakte van de ruimte zijn ook hier weer van belang. Het vermogen dat de kachel heeft wordt in kilowatt (kW) uitgedrukt. Een kilo pellets is goed voor 5 kW energie. Wanneer we uitgaan van een woning die voorzien is van goede isolatie met vier gezinsleden, zal er pakweg 1500 kilo houtpellets verstookt worden op jaarbasis.

Prijzen voor inbouw pelletkachels

De prijzen voor inbouw pelletkachels lopen sterk uiteen, afhankelijk van het soort kachel dat je kiest, het afvoerkanaal voor de rookgassen en het soort afwerking van de kachel. De prijzen starten bij ongeveer 3000 euro en lopen op tot zo’n 8000 euro. Wanneer er al een rookkanaal aanwezig is dat gebruikt kan worden voor de pelletkachel, zal dat een behoorlijk bedrag van de totaalprijs op de kosten voor installatie besparen.

Je kunt ook veel geld besparen door meerdere offertes aan te vragen, en deze met elkaar te vergelijken. Dat gaat heel eenvoudig via onze offerte pagina.

Hoe kun je een inbouw pelletkachel onderhouden?

Iedere pelletkachel zal van tijd tot tijd onderhoud nodig hebben. Het is aan te raden om dit door een specialist uit te laten voeren, dit kan bijvoorbeeld de leverancier zijn. Er zijn een aantal onderdelen in het toestel die met enige regelmaat gecontroleerd en gereinigd worden. Wanneer de kachel netjes wordt onderhouden is de kans op defecten minimaal, en zal het rendement optimaal zijn. Daarmee kun je weer besparen op de kosten voor het stoken. Daarnaast kun je zelf de standaard handelingen uitvoeren zoals het reinigen van het venster en de asbak leegmaken. Als vuistregel kun je een verbruik van 1500 kilo tot 2000 kilo nemen als indicatie voor een grote onderhoudsbeurt. Dat komt ruwweg neer op eenmaal een beurt door een specialist per jaar.

Wat is het verschil met een inzethaard?

Er ontstaat regelmatig verwarring tussen pelletkachels die compleet ingebouwd worden in de schouw; de inbouwhaard, en een zelfstandige haard die in een reeds aanwezige schoorsteen wordt geplaatst; de inzethaard. Dit zijn in het kort de voornaamste verschillen tussen een inbouwhaard en een inzethaard:

  • Inbouwkachels zijn maatwerk toestellen die compleet worden ingebouwd in de schouw of wand, ze worden vervolgens afgewerkt zodat het één aansluitend geheel wordt. Bij een inzethaard wordt een standaard model in de schouw geplaatst met hier en daar wat aanpassingen.
  • Bij inbouw pelletkachels is het mogelijk om extra kanalen te maken, zo is het mogelijk om meer dan één ruimte te verwarmen. Inzethaarden bieden deze optie niet.
  • Het rendement van een inbouwhaard ligt normaal gesproken aanzienlijk hoger dan bij een inzethaard het geval is.
  • Omdat inbouw pelletkachels meestal van een grote opslag voor pellets voorzien zijn, is het minder vaak nodig om ze bij te vullen in vergelijking met een inzethaard.

Maatwerk mogelijkheden

Wanneer je kiest voor een inbouw pelletkachel kun je deze compleet op maat laten maken. Bij de ombouw wordt doorgaans gekozen voor MDF vanwege de vele afwerkingsmogelijkheden die dit materiaal biedt. Denk aan decoratieve elementen om de kachel perfect te integreren met de aanwezige schouw. Het installatiebedrijf zal ter plekke het ontwerp maken, en op basis van het bestaande interieur suggesties bieden voor het mooiste resultaat. Dit soort kachels staan prachtig in een klassiek interieur, maar ook zeker in een moderne setting zijn het erg mooie kachels die sfeer brengen in iedere woning. Omdat een inbouw pelletkachel altijd maatwerk is, kan er voor vrijwel iedere situatie een geschikte oplossing worden geleverd.

inbouwkachels op pellets

Hoe werkt een thermokachel?

Het is mogelijk om een pelletkachel als bijverwarming te installeren. Maar de kachel kan ook zeker gebruikt worden als primaire verwarming in huis. In dat geval zul je een thermokachel moeten aanschaffen. Deze types worden uitgevoerd met een waterkolom. De kachels zijn te koppelen met de radiatoren in de woning of met de vloerverwarming. Daarnaast kan ook het water voor het sanitair met deze kachel verwarmd worden. Voor de jaargetijden dat de kachel niet veel in gebruik is zal er een alternatieve bron van verwarming nodig zijn. Verder werkt een thermokachel hetzelfde als de centrale verwarming, de kachel wordt op de thermostaat aangesloten voor optimaal gebruiksgemak. Door kanalen te installeren kun je de gehele woning verwarmen.

Aandachtspunten bij aanschaf van een inbouw pelletkachel

  • Let op de manier van pellets bijvullen, dit kan per type verschillen.
  • Voor inbouwkachels moet er een afvoerkanaal met dubbele wand gebruikt worden. Let op de juiste diameter van de afvoerbuis.
  • Het aantal luchtroosters is afhankelijk van het type inbouw pelletkachel.
  • Zorg dat het schoorsteenkanaal bereikbaar is om te kunnen reinigen.
  • Let op het geluid dat de ventilator produceert, dit wordt uitgedrukt in decibel.
  • Informeer hoe eenvoudig het toestel te bedienen is.
  • De vlammen kunnen per kachel verschillen, kies de pelletkachel met een vlambeeld dat overstemt met de persoonlijke voorkeur.

Voor meer informatie over inbouw pelletkachels kun je via onze offerte pagina gratis en geheel vrijblijvend offertes aanvragen bij leveranciers en installateurs in de regio.