Informatie en prijzen voor een leemkachel

De herkenbare leemkachel komt oorspronkelijk uit Finland. Daarom worden ze ook wel ‘finkachel’ genoemd. Deze kachels werken op basis van warmte accumulatie door hout te stoken. Het is een efficiënte methode om de ruimte van warmte te voorzien. De kachels zijn maatwerk producten, daarmee is iedere leemkachel een unieke blikvanger voor het interieur. Op deze pagina geven we naast informatie over leemkachels ook tips om goedkoop een leemkachel te kopen.

witte leemkachel

Wat zijn leemkachels?

Dit type kachel wordt gemaakt van leemstenen en andere vuurvaste stenen waarin hout wordt gebruikt als brandstof. Omdat de stenen zeer goed warmte op kunnen nemen zijn ze ook heel efficiënt in het gebruik. Ze nemen de hitte van het vuur op die ze later weer uitstralen naar de ruimte. Vanwege de unieke opbouw van een leemkachel kunnen ze op vele manieren afgewerkt worden. De kachel wordt ter plekke in elkaar gezet, daarmee zijn het altijd unieke maatwerk kachels die perfect passen in ieder interieur. Nadat de stenen geplaatst zijn, wordt er een lemen stuclaag aangebracht. Vervolgens kan deze laag worden geschilderd met iedere gewenste kleur. De opening voor het brandhout is meestal een deur van gietijzer met glas dat bestand is tegen hoge temperaturen.

Betaal niet meer voor een leemkachel dan nodig is, vergelijk meerdere offertes van bedrijven in de buurt. Ga direct naar onze offerte pagina.

Hoe werkt een leemkachel?

Een standaard kachel zal de gassen die bij verbranding ontstaan direct via het rookkanaal naar buiten afvoeren. Daardoor zal er naast rook ook warmte verloren gaan door de schoorsteen. Bij een leemkachel wordt het tegenstroomprincipe toegepast. De verwarmde gassen zullen eerst opstijgen, daarna stromen ze in de andere richting via de rookafvoer weer naar buiten toe. Dit traject is relatief lang, daardoor nemen de stenen van de leemkachel de warmte uitstekend op. Die warmte wordt vervolgens geleidelijk aan afgegeven aan de omringende ruimte waardoor er geen warmte verloren gaat.

voorbeeld leemkachel

Zuinige manier van stoken

Een leemkachel is een groot object dat opgebouwd wordt uit veel stenen. Daarmee kan deze kachel veel warmte vasthouden, dit noemt men accumulatieverwarming. Het is een zeer efficiënte wijze van verbranding wat betekent dat de energie die opgewekt wordt ook optimaal zal worden gebruikt.

Mogelijkheden in huis

Omdat leemkachels ter plekke worden gebouwd kun je er alle richtingen mee uit. Wellicht wil je een kachel met afgeronde hoeken, wat een organische en natuurlijke uitstraling geeft. Je kunt ook kiezen voor een strak lijnenspel, wat een heel moderne look is. Het is ook mogelijk om de leemkachel te combineren met een zetel of een bank als meubelstuk. Je kunt eveneens de kachel gebruiken als scheidingswand in de kamer of tegen een trap bouwen. Laat je inspireren door de specialist, of leg je eigen idee voor.

Plaatsing van een leemkachel

In tegenstelling tot sommige andere kachels of haarden, kun je een leemkachel zowel tegen de wand als vrijstaand plaatsen. Een centrale positie is wel aan te raden om optimaal te genieten van de warmte die de kachel verspreidt over de ruimte. Houd er wel rekening mee dat de fundering sterk genoeg moet zijn om deze zware constructie te ondersteunen. Daarnaast zal er een afvoer voor het rookgas aanwezig moeten zijn. Het is mogelijk om de kachel langs meerdere verdiepingen op de bouwen, zo kun je diverse ruimtes gezamenlijk verwarmen of bijverwarmen. De constructie van een leemkachel kan drie tot zeven dagen duren. Naast de verschillende lagen die over elkaar komen, speelt ook de droogtijd een belangrijke rol. Wanneer het kleinere Tigchelkachels betreft, is het mogelijk om deze in één dag te plaatsen.

Prijzen voor leemkachels

Omdat een leemkachel een maatwerk product is, is het vanzelfsprekend dat er geen standaard prijzen te noemen zijn. Dit hangt af van de omvang, het design en de wijze waarop de kachel wordt afgewerkt. Daarnaast zit er ook behoorlijk wat tijd voor de leverancier in om de kachel op te bouwen. Daarom kan het gunstig zijn om een bedrijf te zoeken die in de regio actief is. De prijzen kunnen sterk variëren, reken tussen vijfduizend euro en tienduizend euro inclusief de bouw. In overleg met de leverancier kun je afspreken om enkele werkzaamheden zelf uit te voeren zoals het stuc- en schilderwerk.

Informeer gratis en vrijblijvend naar de kosten voor een leemkachel, vraag via de offerte pagina prijzen op bij bedrijven in de regio.

Wat is het vermogen van een leemkachel?

Met name wanneer de kachel bedoeld is als primaire verwarming voor de ruimte, is het vermogen van de leemkachel van groot belang. Normaal gesproken zal het vermogen van een massieve kachel tussen twee en vier kilowatt liggen. Het is overigens niet nodig om doorgaand te stoken omdat het materiaal hitte opneemt en deze weer langzaam afgeeft aan de ruimte. Het is best mogelijk dat je slechts eenmaal per dag, of om de dag hoeft te stoken. Dit hangt af van de oppervlakte in de ruimte, de omgevingstemperatuur en de gewenste temperatuur in de kamer.

leemkachel in hoek

Wat is het rendement van een leemkachel?

Je kunt zelf kiezen of de leemkachel als primaire verwarming wordt ingezet, of als bijverwarming. Je kunt een rendement verwachten van pakweg 85%. Wanneer we dit vergelijken met een stalen kachel met 40% is dat zeer hoog, en een open haard haalt slechts 5% aan rendement.

Hoe moet je stoken?

Leemkachels worden met hout gestookt, daarbij is de keuze vrij voor vrijwel ieder soort onbehandeld hout. Dit kan zowel naaldhout als loofhout zijn, zolang het niet bewerkt is. Het vuur zal vanuit meerdere richtingen voorzien worden van de nodige zuurstof. Wanneer de verbranding nagenoeg volledig is, zal er nauwelijks roet of rook vrijkomen. Let er op dat het brandhout goed gedroogd is. Het duurt 1 tot 2 jaar voor vers gekapt hout om voldoende gedroogd te zijn voor gebruik in de kachel. Ook brandhout dat je in de winkel kunt kopen heeft soms nog een behoorlijke periode nodig om te drogen. Vijftien tot achttien procent vocht is optimaal, bij brandhout uit de winkel kan dit tussen twintig tot veertig procent liggen.

Voordelen van leemkachels

  • Een leemkachel bestaat uit volledig natuurlijke materialen.
  • De verbranding is zeer schoon met nagenoeg geen afvalstoffen.
  • De warmte voelt aangenaam en wordt geleidelijk afgegeven.
  • Vanwege het hoge rendement is er weinig hout nodig om te stoken.
  • Iedere kachel is een uniek object dat precies past in het interieur.

Nadelen van leemkachels

  • Je kunt niet snel de ruimte opwarmen, dit heeft tijd nodig.
  • Een leemkachel is niet later te verplaatsen.
  • De temperatuurregeling is minder flexibel dan bij een CV-installatie.
  • Er moet altijd droog hout op voorraad zijn.
  • De kosten voor een leemkachel liggen behoorlijk hoog.

Goed om te weten!

  • Een leemkachel presteert optimaal in een goed geïsoleerde woning.
  • Voor optimaal rendement kun je het beste in de avond stoken.
  • Prijzen vergelijken kan voordeel opleveren. Vraag meerdere offertes aan via de offerte pagina.