Onderdelen van een kachel

Iedere kachel wordt opgebouwd uit diverse onderdelen. Daarbij speelt het staal of steen waar het frame van wordt gemaakt een belangrijke rol. Dit materiaal moet bestand zijn tegen hoge temperaturen, en daarnaast ook de warmte op de juiste wijze afgeven aan de omringende ruimte. Twee veelvoorkomende materialen voor kachels zijn roestvrij staal of baksteen. Mica is bijvoorbeeld een mineraal dat bestand is tegen hoge temperaturen tot 550 ºC. Daarnaast zijn er ook kachels die gebouwd worden van speksteen, een materiaal met unieke eigenschappen op het gebied van warmte opname en afgifte.

Wat gebeurt er met de as en warmte?

Hout dat verbrand wordt zal afbrokkelen en door het rooster heen vallen. Deze as komt vervolgens in een speciale lade terecht. Wanneer het een elektrische kachel betreft zullen er geen asresten zijn. De meeste kachels hebben ook een venster dat gemaakt wordt van enkelzijdig of dubbelzijdig glas. Sommige kachels bestaan uit meerdere buizen, zo kan de warmte door het gehele pand verspreid worden. Isolatie is van belang voor het rendement van de kachel. Bij een optimale isolatie is het hoogste rendement te behalen, en gaat er dan slechts een minimum aan warmte verloren.

Ontsteking van de kachel

Een aantal types kachel zijn voorzien van een ontsteking. Afhankelijk van het model is dit een piëzo ontsteking of een bougie. Een piëzo ontsteking komt overeen met het metalen wieltje dat zich op een aansteker bevindt. Bij een bougie zal er een minimale kortsluiting tot stand worden gebracht, hierdoor ontstaat er een vonk die voldoende is om een ontsteking te creëren in de gasbrander. Daarmee is dit type ontsteking niet anders dan bij een standaard gasfornuis in de keuken.

Veilig verwarmen

Voorheen waren kachels niet altijd even veilig in gebruik, tegenwoordig worden ze voorzien van diverse soorten beveiliging zodat gevaarlijke situaties nauwelijks meer voorkomen bij normaal gebruik. Een elektronisch circuit in het toestel voorkomt dat er een onvolledige verbranding kan ontstaan. Wanneer dit toch mocht voorkomen, zal de kachel direct worden uitgeschakeld, of de luchttoevoer wordt automatisch bijgesteld zodat er geen gevaar kan ontstaan.

Kachel reinigen

Normaal gesproken zullen er bij een kachel kopen ook enkele accessoires meegeleverd worden om onderhoud te plegen aan de kachel en de afvoer. Zo kan het dagelijkse onderhoud van het toestel worden uitgevoerd. Voor een grote beurt is het aan te raden om periodiek onderhoud te laten plegen door een specialist. Zo kun je niet alleen veilig stoken, maar geniet je ook van optimaal rendement en comfort.