Hoe werkt een allesbrander?

Een allesbrander wordt ook wel een multibrandstofkachel genoemd. Deze kachels zijn geschikt voor zowel kolen of hout. Wanneer je wilt kiezen voor de brandstof die op ieder moment het meest voordelig en/of beschikbaar is, kan een allesbrander de oplossing bieden. Hoe allesbranders werken lees je op deze pagina.

Hoe werkt een allesbrander?

Allesbranders die geschikt zijn voor huishoudens kunnen overweg met blokken hout, met briketten van bruinkool en met kolen. Hoewel de naam wellicht doet vermoeden dat ze alle materialen kunnen verbranden, is dat niet het geval. Zo mag je geen kunststof verbranden in deze kachel, ook geverfd hout is niet geschikt voor een multibrandstofkachel. Dat geldt alleen voor allesbranders die gebruikt worden voor industriële doeleinden. Bij particulieren zijn deze branders uitsluitend bestemd voor kolen en hout als brandstof. Daarom worden deze branders ook vaak multibrandstofkachels genoemd.

Voordelen van een allesbrander

Dit zijn de voornaamste voordelen van een allesbrander:

  • Het is mogelijk om meerdere soorten brandmateriaal te gebruiken.
  • Je kunt geld besparen door de materialen te kiezen die op dat moment het meest gunstig geprijsd zijn.
  • Wanneer een bepaalde brandstof niet leverbaar is kun je kiezen voor een alternatief.
  • Het rendement van allesbranders ligt zeer hoog.

Wat kost een allesbrander?

De aanschafkosten voor een multibrandstofkachel starten ongeveer bij 1800 euro. Wanneer je een allesbrander wilt aanschaffen kan het zeker de moeite waard zijn om prijzen van verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. Met onze gratis offerte pagina is het opvragen van meerdere offertes bij regionale aanbieders eenvoudiger dan ooit. Bekijk direct de pagina en vraag offertes aan, geheel gratis en vrijblijvend.

Geschikte brandstoffen

Houd er rekening mee dat de naam “allesbrander” in feite niet juist is. Zo kun je niet zomaar huishoudelijk afval verbranden met deze kachels. Deze brandstoffen mag je bijvoorbeeld niet gebruiken:

  • Kunststof mag niet verbrand worden, hierbij kunnen giftige stoffen vrijkomen.
  • Papier is niet geschikt voor verbranding in een allesbrander.
  • Steek geen bewerkt hout of sloophout in de allesbrander. Wanneer deze giftige metalen bevatten kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.
  • Pellets, houtbriketten, bruinkool en houtskool zijn geschikt voor een allesbrander, maar de kosten liggen aanzienlijk hoger in vergelijking met standaard houtblokken.

Tip: Hout voor de allesbrander moet volledig droog zijn, anders zal de verbranding niet optimaal zijn.

Omvang en capaciteit

De omvang van allesbranders is in principe niet anders dan bij de standaard houtkachels. De oppervlakte van de ruimte die verwarmd moet worden bepaalt de omvang en capaciteit van de kachel. Wanneer je kiest voor een allesbrander die te klein is voor een ruimte zal de verwarming niet gelijk verlopen. Dat betekent overigens niet dat een te grote allesbrander wel goed is. In dat geval moet de kachel continue afgeremd worden om overmatige verwarming van de ruimte te voorkomen. Het vermogen van de allesbrander wordt uitgedrukt in kilowatt. Het aantal kW dat geschikt is voor een specifieke ruimte is afhankelijk van het oppervlak in de ruimte en in welke mate de ruimte geïsoleerd is.

Voorbeeld: In een kamer met een totale oppervlakte van 60 vierkante meter die voorzien is van een goede isolatie volstaat een allesbrander met een vermogen op 4.5kW.

Rookafvoer van de allesbrander

Net zoals dat van toepassing is op iedere kachel, zal bij een multibrandstofkachel ook een deugdelijke rookafvoer aanwezig moeten zijn. Bij een hoger vermogen zal de diameter van de afvoer groter moeten zijn. Niet alleen de diameter speelt een rol, ook zijn rookkanalen leverbaar in RVS staal of steen. Het is van belang om de installatie uit te laten voeren door een specialist.

Tip: Voor een optimale werking laat je jaarlijks de rookkanalen en de afvoerbuizen reinigen.