Petroleumkachel voordelen, nadelen én prijzen

Een petroleumkachel werkt met gezuiverde petroleum. Het zijn verplaatsbare kachels die zuinig zijn met de brandstof. Het rendement ligt dan ook hoog bij de meeste toestellen. Op deze pagina geven we informatie over de petroleumkachel in het algemeen, en daarnaast ook over de kouskachel en laserkachel types.

petroleumkachel soorten

Algemene voordelen van een petroleumkachel

Het grootste voordeel dat petroleumkachels met elkaar gemeen hebben, is het gebrek aan een afvoer. Daarmee zijn deze kachels vrijwel overal in huis te plaatsen. De toestellen zijn met name bedoeld als bijverwarming, ze zijn minder geschikt om een complete ruimte te verwarmen tenzij het oppervlak beperkt is. Een ander wezenlijk voordeel van petroleumkachels is het zeer hoge rendement dat te behalen valt. Dit is mogelijk dankzij het gezuiverde petroleum dat dienst doet als brandstof. Het rendement ligt namelijk op 100%, er gaat dus geen druppel verloren. Ook is de opwarmtijd zeer beperkt, je zult direct de warmte van de kachel voelen. De zuinigheid van een petroleumkachel mag ook zeker niet onbenoemd blijven. Met twintig liter gezuiverde petroleum is het mogelijk om maar liefst honderd uur lang voor warmte te zorgen.

Wanneer je een petroleumkachel als bijverwarming wilt aanschaffen, kun je via onze offerte pagina snel en zonder verplichtingen de prijzen van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Verschillende soorten petroleumkachels

Er is een onderverdeling te maken in petroleumkachels. Als eerste hebben we de kouskachel die gevoed wordt op batterijen, vervolgens is er de laserkachel die werkt op netspanning.

Kouskachel

Kouskachel

De kachels zijn eenvoudig te verplaatsen, je kunt ze vrijwel overal laten verwarmen. Het ontsteken werkt op basis van een gloeispiraal die op batterijen werkt. Wanneer de stroom wordt onderbroken zal de verwarming dus gewoon doorgang vinden. Dit type petroleumkachel is uitgerust met een beveiliging tegen omvallen voor extra veiligheid. Kouskachels zijn weer onder te verdelen als enkelbrander of dubbelbrander. Een enkelbrander zal opwarmen tot 800 ºC. Deze kachels worden vaak gebruikt in een werkplaats of garage. Bij een dubbelbrander is er een extra glazen wand aanwezig. De gezuiverde petroleum wordt tot een temperatuur van 1200 ºC verwarmd. Daarmee kunnen ook de resterende gassen verband worden, dit verhoogt de efficiëntie van de kachel en vermindert de uitstoot. Je kunt dit type kouskachel gebruiken in woonkamers, slaapkamers en kantoorruimtes.

Nadeel van kouskachels: In vergelijking met een laserkachel zijn ze minder zuinig. Daarnaast is er geen thermostaat aanwezig waardoor de temperatuur niet in te stellen valt. De levensduur van de kous is drie jaar.

Laserkachel

Deze kachels worden aangestuurd door elektronica. Dat betekent dat ze meer opties bieden, waaronder een thermostaat voor een nauwkeurige temperatuurregeling inclusief timer. De warmte wordt gelijkmatig verspreid dankzij de ingebouwde ventilator. Daarmee kun je ook grotere ruimtes verwarmen met een laserkachel. Het verbruik van dit toestel ligt op ongeveer 200 ml per uur, wat het tot een zuinige petroleumkachel maakt. De brandstof wordt elektronisch ingespoten, waarmee het rendement optimaal is. Je kunt ze plaatsen in de woonkamer, de slaapkamer of in een garage. Zorg uiteraard wel voor voldoende ventilatie, dit is bij petroleumkachels altijd van belang.

Op zoek naar een geschikte petroleumkachel? Ga dan snel naar de offerte pagina en vraag prijzen op bij leveranciers in de regio.