Pellets voor een kachel kopen; dit moet je weten

Pelletkachels staat bekend om het hoge rendement. Dat betekent dat er relatief weinig pellets nodig zijn om toch veel warmte te genereren. Je kunt volop merken en soorten kopen waarbij de kwaliteit flink kan afwijken. Dat maakt de zoektocht naar de beste pellets en ook de goedkoopste pellets behoorlijk frustrerend. Op deze pagina leggen we uit hoe de brandstof voor pelletkachels werkt, waar je op moet letten, en of de goedkope pellets net zo goed zijn als de duurdere producten.

pellets

Waar worden pellets van gemaakt?

Als we uitgaan van een hoogwaardige pellet, zal deze volledig bestaan uit houtafval dat geproduceerd wordt door houtzagerijen. Zaagsel wordt samengeperst tot korrels, zonder lijm of andere bindmiddelen. Omdat hout van nature al hars bevat, is het toevoegen van lijmproducten niet nodig. De combinatie van hoge druk en natuurlijke hars zorgt dat de korrels een vaste vorm hebben en zullen behouden. Bij een goede houtpellet worden geen kunstmatige toevoegingen gebruikt, waarmee stoken met een pelletkachel een duurzame manier van verwarmen is.

Welke pellets zijn het beste?

In Europa is een keurmerk voor houtpellets in het leven geroepen, dit betreft het EN+A1 etiket. Deze norm geldt voor alle pellets die bestemd zijn voor consumenten in Europa. Afhankelijk van het soort hout dat in deze pellets gebruikt wordt, zal er tussen 0,5% en 0,7% as gegenereerd worden na verbranding. Ook wordt er streng gelet op de juiste vorm van de korrels. Daarmee is de kans dat hoogwaardige pellets vast komen te zitten in de transportschroef minimaal. Dit risico is aanzienlijk groter bij houtpellets die niet voldoen aan deze normering. Ook wordt er vanuit het oogpunt van duurzaamheid zoveel mogelijk gewerkt met lokale producten waardoor het transport beperkt blijft. Niet iedereen weet dat het stoken van houtpellets zelfs CO² neutraal is, daarmee is het een milieuvriendelijk alternatief voor brandhout, olie en gas.

Ben je momenteel aan het oriënteren naar een pelletkachel? Via onze handige offerte pagina kun je tegelijkertijd meerdere offertes aanvragen bij leveranciers in de regio. Deze dienst is geheel gratis en verplicht je tot niets.

pellets kopen

Wat kosten pellets voor een pelletkachel?

De meeste merken leveren houtpellets in zakken van tien kilo of veertien kilo. Wanneer je grotere volumes koopt kun je doorgaans behoorlijk wat kosten besparen. Een pallet zal bestaan uit 56 zakken pellets van ieder 14 Kg, met in totaal dus 748 Kg houtpellets. Voor een pallet met bruine korrels die voldoen aan het EN+A1 certificaat zul je gemiddeld tussen 270 euro tot 290 euro betalen. Witte pellets zijn iets duurder met prijzen variërend van 280 tot 310 kilo per pallet. In vergelijking met de fossiele brandstoffen olie en gas kun je 25% tot wel 50% besparen op de brandstof.

Witte en bruine pellets (Plospan)

Plospan is een bekend merk houtpellets van Nederlandse bodem. Het betreft pellets met een EN+A1 certificatie, ze worden geleverd in witte en bruine korrels. Witte korrels worden gemaakt van zuiver zachthout, bruine korrels bevatten naast zachthout ook bruin zaagsel. De witte houtpellets zullen normaal gesproken wat duurder uitvallen. De bruine korrels zullen iets minder schoon verbranden, daar staat tegenover dat ze wat meer warmte opleveren. Wanneer je pas een pelletkachel hebt aangeschaft, of nog moet kopen, is het verstandig om een klein pakket met witte en bruine pellets te bestellen. Dat kun je zelf bepalen welke korrels het beste werken met de kachel in jouw woning. Ook kun je verschillende merken testen alvorens een hele pallet te bestellen.

houtpellets

Goedkope pellets kopen, een goed idee?

In Polen en andere Oost-Europese landen worden ook goedkope pellets geproduceerd die niet voldoen aan het EN+A1 keurmerk. Hier worden vaak diverse bindmiddelen in gebruikt waaronder maïsmeel, lignine en zetmeel. Deze producten leveren doorgaans een lager rendement en kunnen meer afvalstoffen in de kachel achterlaten. Daarnaast wordt er zaagsel gebruikt van diverse herkomst waaronder triplex, multiplex en MDF platen. Bij deze materialen komen er meer fijnstoffen vrij en andere mogelijk schadelijke verbrandingsstoffen. Daarmee is de kans op vervuiling in de kachel en afvoerbuis groter. Wanneer de korrels geen uniforme vorm hebben, kan dit leiden tot het vastlopen in de schroef van de kachel. Goedkoop kan dus zeker duurkoop zijn!

Wat je moet weten over labels: Het enige keurmerk waar je op moet letten in EN+A1. Andere aanduidingen zoals DIN+ / EN 14961-2 A1 zijn niet relevant voor de kwaliteit van de houtpellets.