De eigenschappen, de mogelijkheden en de prijzen van een rookkanaal

rookkanaal

Veel woningen zijn voorzien van een schoorsteen en een rookkanaal. In het verleden was een schoorsteen of rookkanaal noodzakelijk want vele woningen bevatten een open haard. De open haard deed dienst om de woning te verwarmen maar er werd ook op hout gestookt om te koken. Nog steeds is een open haard met bijbehorende schoorsteen en rookkanaal aanwezig in veel woningen. De open haard zelf wordt niet altijd meer gebruikt en is omgewisseld voor een modernere haard. Dit kan een haard zijn die geen gebruikt hoeft te maken van een kanaal, maar je kunt ook een moderne haard plaatsen die nog wel een kanaal nodig heeft. Dit kan gaan om een houtkachel of een gaskachel. Bij dit soort kachels blijven rookkanalen nodig. Er wordt dan vaak ook gebruik gemaakt van de klassieke schoorsteenbuis, waardoor de rookgas via schoorsteenpijp naar de schoorsteen geleidt wordt. Een rookkanaal dat dubbelwandig is, is het meest veilige kanaal.

Waardoor dient een rookkanaal?

Een kanaal waardoor rookgas van een open haard, een houtkachel of een andere haard die een kanaal nodig heeft afgevoerd wordt, wordt ook wel een rookkanaal genoemd. Hoewel ook wel schoorsteen genoemd, is de schoorsteen echter enkel het stenen bouwsel op het dak. Het kanaal waarop de schoorsteen uitkomt is het rookkanaal, ook wel schoorsteenbuis of schoorsteenpijp genoemd. Het doel van een rookkanaal is om de rook en de schadelijke gassen door het kanaal af te voeren, zodat ze niet de woning binnenkomen. De schadelijke rookgassen van hout bestaan namelijk uit kooldioxide en koolmonoxide die, wanneer zij de woning binnenkomen, een ware sluipmoordenaar kunnen zijn. Een dergelijk kanaal is dan meestal ook van roestvrij staal. Roestvrij staal is corrosiebestendig zodat teer- en roetaanslag geen kans maakt. Daarnaast zorgt een kanaal van roestvrij staal voor een betere warmtegeleiding van de haard.

Soorten rookkanalen

rookkanaal houtkachel

Een rookkanaal kan bestaan uit verschillende vormen en maten, waardoor rookgassen door de schoorsteenbuis naar de schoorsteen geleidt worden. Er is een enkelwandig kanaal, een dubbelwandig rookkanaal en een flexibel rookkanaal.

Enkelwandig rookkanaal

Een enkelwandig kanaal is een kanaal die verbinding maakt tussen een haard en de schoorsteenpijp die in de schoorsteen uitkomt. Dit is een kanaal die enkelwandig is en uit één schoorsteenbuis bestaat. Een enkelwandig rookkanaal mag niet rechtstreeks tot aan het dak lopen. Het risico bij een enkelwandig rookkanaal is dat er condens ontstaat, wat gevaarlijk kan zijn. Een enkelwandig rookkanaal dient daarom onder het dak verbonden worden met een dubbelwandig kanaal die wel als rookkanaal door het dak mag dienen. Een enkelwandig kanaal wordt niet meer aangeraden bij de plaatsing van een nieuw rookkanaal. Een kanaal die enkelwandig is voldoet gewoonweg niet meer aan de huidige eisen van een rookkanaal. Helaas is het nog wel zo dat een enkelwandig kanaal nog in veel oudere woningen te zien is.

Dubbelwandig rookkanaal

Een dubbelwandig kanaal bestaat uit een dubbelwandige kanaal en begint de standaard te worden bij plaatsing van een nieuw rookkanaal en is geschikt voor vrijwel elke haard en alle rookgassen. Een dubbelwandig rookkanaal bestaat in feite uit twee rookkanalen. Het binnenste kanaal wordt gebruikt om de rookgas af te voeren. Om dit kanaal zit een isolatiemateriaal en daar omheen zit een tweede kanaal. Dit kanaal zorgt voor de aanvoer van verse lucht van buiten. Bij eventuele schade aan het binnenste rookkanaal is er geen gevaar dat gevaarlijke stoffen de woning binnenkomen. Een dubbelwandig rookkanaal is door de dubbelwandige werking de veiligste soort rookkanaal.

Flexibel rookkanaal

Naast een rookkanaal die enkelwandig of dubbelwandig kan zijn is er ook een flexibel rookkanaal. De naam zegt het al, een flexibel rookkanaal is flexibel en past daardoor uitstekend in een kanaal die vol met bochten zit. Vooral in de schoorsteen zelf, want de schoorsteen kan een krappe ruimte zijn. Een flexibel kanaal bestaat ook uit een enkelwandig of een dubbelwandig kanaal, waarbij ook hier een dubbelwandig flexibel kanaal veiliger is dan een enkelwandig flexibel kanaal. Een dubbelwandig flexibel kanaal is van binnen glad, zodat roetaanslag niet blijft kleven. Een enkelwandig flexibel kanaal heeft van binnen de vorm van het flexibele rookkanaal.

Prijzen van een rookkanaal

schoorsteenpijp

Voor de plaatsing van een nieuw rookkanaal of een ander rookkanaal kunnen de prijzen per schoorsteen specialist verschillen. Ook of je een enkelwandig of een dubbelwandig schoorsteen wilt speelt mee in de prijs. Een kanaal die dubbelwandig is zal duurder zijn dan een enkelwandige schoorsteen. De prijzen voor een rookkanaal dat dubbelwandig is, is gemiddeld € 100,- per meter. Vraag bij de verschillende experts offertes op en leg de offertes naast elkaar. Je kunt dan op basis van de prijzen een goede keuze uit de verschillende offertes maken.

Erkende schoorsteenvegers

Vooral wanneer je nog actief een kanaal aangesloten op een haard op bijvoorbeeld hout gebruikt, is keuring van je schoorsteen en rookkanaal verplicht. Dit moet gebeuren door erkende schoorsteenvegers. Een erkende schoorsteenveger in Antwerpen, Limburg, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven,Deurne ... heeft verstand van een rookkanaal, controleert professioneel en geeft een attest af. Ook hier kun je het beste offertes opvragen en op basis van de prijzen een goede keuze uit de verschillende offertes maken.