Meer informatie over schoorsteenveger

schoorsteenveger

Schoorsteenveger voor veiligheid en comfort

Opzoek naar schoorsteenveger ?

In het hele land zult u geen erkende Schoorsteenveger Snel vinden, schoorsteenveger is immers geen erkend beroep. Dat maakt Schoorsteenveger zoeken een lastige klus. Het kan gelukkig heel eenvoudig, kennis is daarbij koning. Kies voor de juiste Schoorsteenveger Snel die verder gaan dan het schoonmaken van de schoorsteen. De moderne schoorsteenveger biedt nog veel meer diensten voor optimaal woongenot!

Neem direct contact op met Schouwonderhoud voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Schouwonderhoud Snel zal uw schoorsteen reinigen zonder overlast in huis.

Onderhoud aan een schoorsteen kan uitgevoerd worden middels schoorsteenvegen. Zoals voor wel meer dingen geldt, verleng je de levensduur van een schoorsteen significant door deze goed te onderhouden. Niet alleen zorg je er voor dat roetresten geen negatieve impact hebben op de efficiënte van de centrale verwarming, maar daarnaast ben je er tevens snel bij wanneer er scheuren of barsten in een schoorsteen ontstaan. Hieronder kun je meer lezen over schoorsteenvegen. Hoe voer je het precies uit? Wat is de prijs die je er voor betaald? Is dit een verplichting en wat zijn de nadelige consequenties als deze taak niet wordt uitgevoerd? Deze vragen en meer worden verderop in de tekst beantwoord.

De voordelen van het vegen van de schoorsteen

Waarom zou je er überhaupt voor kiezen om een schoorsteen te laten vegen? Omdat er meerdere voordelen verbonden zitten aan het laten uitvoeren van deze klus. Dit is wat het vegen van de schoorsteen je kan opleveren:

Het is mogelijk dat er schade ontstaat aan de schouw. Ook voor deze werkzaamheden zal uw gespecialiseerde schoorsteenveger assistentie bieden. Hierbij wordt rekening gehouden met het type schouw, de gebruikte materialen en de meest geschikte oplossing voor uw woning en uw gebruik.

  • Je kunt een hoop besparen op je energierekening wanneer je de schoorsteen goed onderhoud. In een schoorsteen hopen roetresten zich op, welke de efficiënte van de stooktoestellen kunnen verminderen. Dit houdt in dat je meer moet stoken om hetzelfde rendement uit jouw verwarmingstoestel te halen, wat inhoudt dat je meer moet betalen. Door de schoorsteen schoon te laten vegen verminder je de interferentie van de roetresten en andere soorten vuiligheid, waardoor jouw energierekening een stuk lager zal uitvallen.
  • Het is beter voor de veiligheid van jouw woning dat je de schoorsteen om de zoveel tijd laat reinigen. Roetresten verminderen niet alleen het rendement van de centrale verwarming, maar te veel achtergebleven vuiligheid kan er tevens voor zorgen dat de rook niet meer goed afgevoerd kan worden. Giftige gassen kunnen dan achterblijven, waardoor CO-vergiftiging een mogelijkheid kan worden. Daarnaast is het risico op een schouwbrand significant vergroot wanneer de schoorsteen verwaarloosd wordt.
  • Iedereen let tegenwoordig op het milieu bij het maken van diverse keuzes. Ook het schoorsteenvegen is een milieubewuste keuze, want dankzij een schone schoorsteen zal er minder verspilling zijn en komen er minder slechte CO2-gassen in de lucht via jouw schoorsteen.

Is het laten vegen van de schoorsteen verplicht?

In sommige gevallen kan het zijn dat je verplicht bent om de schoorsteen eens in de zoveel tijd, veelal eens per jaar of eens in de twee jaar, te laten reinigen. Soms is dit via de wet verplicht, bijvoorbeeld wanneer in een contract met de verzekeraar of de verhuurder staat opgenomen dat je jouw schoorsteen eens in de zoveel tijd laat schoonmaken door een erkend schoorsteenveger. Daarnaast dien je elk jaar de schoorsteen te laten vegen wanneer deze in directe verbinding staat met een centrale verwarming die runt op hout, steenkool of pellets. Ook een gasinstallatie met een vermogen van meer dan 20 kW moet gereinigd worden, maar dit hoeft maar eens per twee jaar.

Hoeveel kost een schoorsteenveger?

schoorsteenveger  prijs

De prijs van een schoorsteenveger wordt vooral bepaald door het soort reiniging dat hij zal uitvoeren.

De werkzaamheden van een schoorsteenveger bestaan over het algemeen uit drie taken, alhoewel het mogelijk is dat maar één of twee van deze taken uitgevoerd hoeven te worden. Ten eerste is er het vegen van de schoorsteen, wat gemiddeld tussen de 60 en 100 euro kost. De verplaatsingskosten zijn hier nog niet bij gerekend. Daarnaast kun je er voor kiezen om zowel de schoorsteen als de centrale verwarming te laten schoonmaken, wat logischerwijs een duurdere kostprijs oplevert: gemiddeld tussen de 100 en 150 euro. Je kunt er ook voor kiezen om het reinigen van de centrale verwarming over te laten aan een technicus. Tot slot is het mogelijk dat een camera inspectie nodig is wanneer je, voor of na een reiniging, problemen blijft ondervinden aan jouw schoorsteen. Aan de hand van een camera kan een diagnose van het probleem gesteld worden, en tevens worden gelijk de probleempunten binnen de schoorsteen opgespoord. Veelal kost zo’n inspectie rond de 100 euro.

Hoe wordt het schoorsteenvegen uitgevoerd?

Er zijn twee methodes die gebruikt worden om een schoorsteen schoon te vegen. Je kunt van boven naar beneden werken, of juist vanaf beneden beginnen met vegen. Als er via het dak wordt gewerkt, wordt een borstel met een kogelbal gebruikt om de wanden van de schoorsteen schoon te vegen. Dit wordt gedaan door de kogel voorzichtig in de schoorsteen te laten zakken, waarbij de boel wordt schoon geschuurd. Wanneer van beneden naar boven gewerkt wordt, wordt een stok gebruikt die steeds verlengd wordt. Hierdoor kan de stok alles van beneden naar boven schoon vegen dankzij de schuurbewegingen van de borstel.

Kies voor een erkende schoorsteenveger

Wanneer het reinigen van de schoorsteen sowieso verplicht is, dien je te kiezen voor een erkend schoorsteenveger. Maar ook wanneer deze klus niet verplicht is, is het aan te raden om te kiezen voor een erkend vakman. Je beschikt dan in ieder geval over een attest welke bewijst dat de schoorsteen op een vakkundige manier schoongemaakt is. Een attest is sowieso handig om te bezitten, zowel voor een verzekeraar als voor de verhuurder. Ook kan een schoorsteenveger meerdere problemen oplossen, denk aan bijvoorbeeld vogelnesten of scheuren in de wanden van de schouw. Schroom dus niet om offertes aan te vragen bij een schoorsteenveger, zodat jouw schoorstenen op een perfecte manier schoongemaakt kunnen worden.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden:

Provincie antwerpen

Provincie Limburg


Provincie Oost-Vlaanderen


Provincie Vlaams-Brabant

Provincie West-Vlaanderen

Brussels Hoofdstedelijk Gewest